Свіжі, печені чи сушені: які яблука найбільш корисні для здоров’я

Для кожного окремого випадку слід обирати індивідуальний варіант.

Настав сезон яблук — потрібно скористатися цим і наситити організм вітамінами.
Можна їсти свіжі, сушені та запечені плоди, але треба знати, в якому вигляді вони принесуть більше користі, інформує Ukr.Media.

Свіжі

Найкориснішим є свіжозібрані яблука. У них концентрація необхідних організму речовин досягає максимального значення. Дослідники дійшли висновку, що якщо з'їдати одне свіже яблуко (зі шкіркою) на день, можна поліпшити роботу кишківника і стан шкіри. Уся справа в пектині, який очищає шлунково-кишковий тракт від шлаків.

Плоди рекомендується вживати в разі захворювань сечостатевої та серцево-судинної систем. Таніни в складі яблук дають протизапальний ефект, а дубильні речовини знижують ризик сечокам'яної хвороби. Речовини, які містяться в шкірці плода, підтримують роботу головного мозку і є профілактикою хвороби Альцгеймера.

Печені

Запечені яблука (без додавання меду, сиру та горіхів) так само багаті на клітковину, калій, кальцій і йод, а от вітамінів там менше, ніж у свіжих плодах. Більшість із них руйнуються під час нагрівання, але не всі. Вітамін В6 стійкий до високих і низьких температур, він сприяє хорошій роботі головного мозку, серцево-судинної та центральної нервової систем.

Вживати печені плоди рекомендується в разі печії, щоб нормалізувати кислотний баланс.

Сушені

Ідеально підходить для дієтичного раціону: у процесі сушіння яблуко зберігає більшу частину вітамінів і поживних речовин. При варінні компоту із сушених яблук не рекомендується додавати цукор.

Сухі плоди є природним сорбентом — вони виводять шкідливі речовини з організму. Достатньо з'їдати 2 ст. л. сушених яблук на день, щоб поліпшити перистальтику кишківника і позбутися закрепів.

Кальцій, на який багаті сушені яблука, поліпшує стан волосся та нігтів. Антиоксиданти уповільнюють процеси старіння та підтримують тонус шкіри.

Источник