Успішний досвід як найкраща мотивація: заклади Київщини поділилися першими результатами впровадження реформи шкільного харчування

10 серпня Київщина вже вдруге приймала гостей з інших регіонів – голів та представників семи  військових адміністрацій з усієї країни. У межах чергової партнерської зустрічі «Реформа харчування: виклики, досягнення, перспективи» очільники місцевих громад, керівники закладів шкільної та дошкільної освіти організували гостям відвідини шкіл та дитячих садочків, поділилися з колегами власними напрацюваннями щодо зміни системи дитячого харчування в школах та садочках. Також гості відвідали будівництво фабрики-кухні в Бучі.

Учасники обговорили перші результати змін, очікування та можливість використання досвіду Київщини громадами і закладами в інших куточках країни.

До участі в обговоренні долучилися заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба та голова Київської ОВА Руслан Кравченко. Також були присутні представники профільних міністерств та структур, зокрема Міністерства освіти і науки України, Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Держпродспоживслужби України.

Як зазначив під час зустрічі заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, реформа шкільного харчування – це необхідний крок для здорового майбутнього країни. Аби вона була успішною, над її втіленням необхідно працювати всім.

«Наша зустріч – це презентація зробленого та обговорення каскадного методу обміну досвідом: відбулися локальні форуми реформи шкільного харчування в  Одеській, Тернопільській та Полтавській областях. Київщина – це пілотний проєкт, де організація харчування в територіальних громадах продемонструвала ефективність і необхідність продовження реформи. Сьогодні ми обговорюємо не тільки актуальні питання  реформування системи шкільного харчування, а й створюємо дорожню карту реформи, визначаємо стратегію, цілі та плани реалізації. Від нашої роботи та відповідальності залежить успіх цього масштабного проєкту. Російське вторгнення у лютому 2022 році зупинило реформу на рік. Тому сьогодні ми маємо працювати з більшими темпами та завзяттям, щоб наздогнати цей час і можливості», – наголосив пан Кулеба.

На думку організаторів заходу, формат обміну практичним досвідом, пошук варіантів його адаптації для різних регіонів значно пришвидшить процес впровадження реформи на місцях. Також цьому сприяють навчальні практики та курси, організовані в межах ініційованої першою леді Оленою Зеленською реформи шкільного харчування.

Київщина однією з перших серед регіонів почала змінювати підхід до харчування дітей у навчальних та дошкільних закладах, тож уже має чим поділитися з колегами.

«Ми вже маємо чимало позитивних результатів. Ми оновили обладнання у 135 школах області. В області створили 3 кулінарні хаби та підготували 32 тренерів – агентів змін, які сьогодні займаються навчанням кухарів. Таке навчання вже пройшли понад 700 осіб», – сказав під час зустрічі начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Проте, якщо ми прагнемо навчити українців правильно харчуватися і дбати про своє здоров’я, починати необхідно з найменших. Тож дуже важливо подбати і про здорове меню в дитячих садочках.

«Ми вже розробили дорожню карту реформування харчування у дошкільних закладах Київщини. Вона передбачає підвищення прозорості закупівель, модернізацію обладнання, навчання персоналу, визначення «опорних кухонь» для підвезення їжі до 140 садків із невеликою наповненістю, залучення інвестицій для покращення дитячого харчування. Якісне та смачне дитяче харчування в школах та садках – це не міф, а реальність», – підсумував Руслан Кравченко.

Говорили учасники зустрічі і про те, на що варто орієнтуватися громадам у процесі зміни системи харчування дітей. Орест Степаняк, керівник Національної асоціації громадського харчування та офісу реформи шкільного харчування розповів про стратегію й основні напрями роботи, як-от посилення спроможності громад, модернізація матеріально-технічної бази, розвиток кадрового потенціалу. Проте, наголосив він, реальні результати можна отримати тільки тоді, коли в змінах будуть зацікавлені всі – від батьків і дітей до керівників громад.

«Наше завдання – не модернізувати кухні, замінити обладнання і прибрати або додати щось до меню. Ми з вами маємо амбітніші плани. Ми прагнемо зробити так, щоб якомога більша кількість дітей мала доступ до здорової їжі, – сказав він. – А найголовніше, щоб наші діти свідомо вибирали не фастфуд і снеки, а овочі, фрукти й ту їжу, яка допоможе їм вирости здоровими. І робили це як у школі, так і вдома. Вірю, що разом ми зможемо це зробити».

Наступним кроком для учасників заходу мають стати розробки власних регіональних стратегій змін та їх реалізація. Тож зі свого боку представники  МОН, Мінвідновлення, Держпродспоживслужби України та інші учасники заходу запевнили, що готові максимально підтримувати та сприяти громадам  втілювати зміни в життя на місцях, щоб разом отримати очікуваний і бажаний результат: здорову країну.