Що відбувається з доходами державного бюджету України » — новости экономики Украины | Экономика

У січні-вересні 2021 року план доходів загального фонду державного бюджету перевиконано на 29 млрд. грн., повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

«Майже 29 млрд грн! Саме на таку суму перевиконано план доходів загального фонду державного бюджету у січні – вересні цього року.

Насамперед це сталося за рахунок перевиконання плану надходжень зі сплати ПДВ, акцизу із ввезених на територію України товарів та ренти за користування надрами», — повідомив Пацкан.

Проте ситуація з видатками, згідно з висновком Рахункової палати про результати аналізу виконання держбюджету за 9 місяців, не така оптимістична.

«Витрати державного бюджету у січні — вересні становили 68% плану на рік. При цьому на придбання обладнання, капітальний ремонт, реконструкцію та будівництво — всього 38% запланованого на рік. Майже дві третини коштів на ці цілі мають бути використані в останні місяці року. Звичайно, це посилює ризики невиконання плану видатків до кінця року», — зазначив Пацкан.

Зокрема, за його даними, на надання трансфертів місцевим бюджетам з держбюджету було виділено на 6 млрд грн менше від плану звітного періоду. З них за трьома бюджетними програмами на 1 млрд грн не почали надходити перерахування субвенцій, а по восьми — виділили на 5 млрд грн менше запланованого.

Глава Рахункової палати навів також дані щодо ситуації з державним боргом. Так, за 9 місяців за рахунок ревальвації гривні до іноземних валют, у яких номіновано борг, загальний обсяг державного та гарантованого державою боргу зменшився на 4% – до 2 446 млрд грн.

До загального фонду державного бюджету за січень — жовтень 2021 року надійшло 862,1 млрд. гривень. За платежами, сплату яких до бюджету контролює Державна податкова служба, надходження склали 488,2 млрд. грн., Державна митна служба — 321,6 млрд. гривень.

Источник